20 MART DÜNYA AĞIZ SAĞLIĞI GÜNÜ KUTLU OLSUN

20 MART DÜNYA AĞIZ SAĞLIĞI GÜNÜ

AĞZINIZLA GURUR DUYUN

Ağız ve diş hastalıkları, dünyada en sık rastlanan kronik hastalıklar arasında yer almaktadır. Ayrıca sıklıkla diğer önemli sağlık problemleri ile bağlantılı olup ağrı, rahatsızlık, sosyal hayattan uzaklaşma ve özgüven problemlerine neden olurlar. Küresel boyutta dünya nüfusunun %90’ı çürük, dişeti hastalıkları ve ağız kanserine kadar uzanan ağız hastalıkları yönünden, ciddi bir risk altındadır. Ancak çoğu ağız ve diş hastalıkları önlenebilir ve erken dönemde tedavi edilebilir.

20 Mart; Dünya Dişhekimleri Birliği (FDI) tarafından ağız ve diş hastalıklarının görülme sıklığını azaltmak adına farkındalığı arttırmak ve bireyleri, aileleri, toplumları ve hükümetleri ağız ve diş sağlığı dolayısıyla da sağlıklı bir yaşamı sağlamaya teşvik için ‘Dünya Ağız Sağlığı Günü’ olarak kabul edilmiştir. FDI üyesi olan yaklaşık 200 ülkede çeşitli etkinlikler ile kutlanmakta ve ağız diş sağlığına bağlı yaşam kalitesi artırılmaya çalışılmaktadır. 20 Mart Dünya Ağız Sağlığı Günü her yıl ülkemizde de Birliğimiz, Dişhekimleri Odalarımız ve TDB Öğrenci Kollarımızın eşgüdümünde toplumla iç içe yapılan bilimsel ve sosyal organizasyonlarla kutlanmaktadır.

Gelecek üç yıl için belirlenen ‘Ağzınızla Gurur Duyun’ teması ile ağız sağlığının genel sağlık için önemine dikkat çekilmektedir. Bu tema iyi ağız sağlığının bize daha uzun ve sağlıklı bir hayat yaşatacağını anlatıyor. Güç veren bu eylemlilik çağrısının, insanların ağızlarına değer vererek ağızlarına bakmaları ve böylelikle genel sağlık ve refahlarını koruyacaklarını anlamaları için motive etmesi beklenmektedir.

Sağlığın temel felsefesi öncelikle bireyleri hastalıklara karşı korumaktır. Koruyucu ve önleyici sağlık hizmetleri sağlık anlayışımızın temel değeri olmalıdır. Bu anlamda diş ve dişeti hastalıklarının önlenebilir hastalıklardan olduğu gerçeğinden hareket ederek; toplumun bilgilendirilmesi ve ağız-diş bakımı konusunda alışkanlık oluşturulması konusunda karar verici siyasi aktörlere, sağlık alanındaki meslek kuruluşlarına, eğitim kurumlarına, gönüllü sağlık kuruluşlarına ve sağlık endüstrisine büyük sorumluluklar düşmektedir.

Geçtiğimiz yıllarda fiziksel aktiviteler içerisinde yürüttüğümüz ‘20 Mart Dünya Ağız Sağlığı Günü’ aktiviteleri COVID-19 pandemisinin getirdiği riskler nedeniyle açıklamalar ve dijital ortamlardaki Odalarımızın etkinlikleriyle sınırlı kalmıştır.

Halkımızın ağız-diş sağlığının korunması ve iyileştirilmesi yönünde çalışan tüm meslektaşlarımızın ‘20 Mart Dünya Ağız Sağlığı Günü’nü kutluyor, sağlıklı günlere bir an önce kavuşmayı temenni ediyoruz.

Hatay Dişhekimleri Odası

Yönetim Kurulu Adına